Víťazi volieb orgánov PSK pripisujú svoj úspech schopnosti spojiť sa

27.11.2005 Prešov

Prešov 27. novembra (TASR) - Paralelu so Svätoplukovými prútmi, ktoré sa spolu nedajú zlomiť, použil podpredseda Krajskej rady KDH v Prešove Stanislav Kahane...
Prešov 27. novembra (TASR) - Paralelu so Svätoplukovými prútmi, ktoré sa spolu nedajú zlomiť, použil podpredseda Krajskej rady KDH v Prešove Stanislav Kahanec na charakterizovanie dôvodov úspechu koalície KDH-SDKÚ-DS vo voľbách orgánov Prešovského samosprávneho kraja (PSK).

Pravicová koalícia získala 40 zo 62 kresiel v krajskom zastupiteľstve a jej kandidát na predsedu PSK Dušan Hruška postúpil do druhého kola s reálnou šancou stať sa konečným víťazom. Nominanti KDH-SDKÚ-DS získali všetkých päť volených miest v obvode Kežmarok a v obvode Prešov majú 11 z 12 mandátov, pričom medzi nimi je Hruška, ktorého v prípade víťazstva vo voľbách predsedu nahradí Miloslav Mihok z tej istej trojkoalície.
\"Pokúšal som sa o to isté už v roku 2001, ale nevyšlo to, \" konštatoval Kahanec. Vtedy išli tieto strany samostatne vo voľbách poslancov. SDKÚ získalo sedem mandátov, KDH osem a DS dva. Nominant KDH a SDKÚ na predsedu Juraj Kopčák prehral tesne v druhom kole.
Pevné rozhodnutie o koaličnom vzťahu sa rodilo na základe negatívnych skúseností z výsledku komunálnych volieb v Prešove v roku 2002 a prezidentských volieb, dodal predseda Krajského zväzu SDKÚ v Prešove Jozef Polačko. V záujme úspechu urobil osobný ústupok a vzdal sa ako víťaz primárok v SDKÚ do volieb predsedu PSK v prospech Hrušku.
Marián Haľko, predseda Krajského predstavenstva ĽS-HZDS v Prešove, konštatoval, že \"veci treba nazývať pravým menom\". Výsledok, keď ĽS-HZDS nezískala v krajskom parlamente ani jedno poslanecké miesto a jej nominant do volieb predsedu PSK s podporou šesťkoalície Ján Dobrovič skončil na treťom mieste, je pre nich \"veľká a ťažká porážka\". V prvom volebnom období bol predseda PSK Peter Chudík ich nominantom a na začiatku mali 21 poslancov. \"V tejto chvíli neviem povedať, kde sme urobili chybu, \" dodal. Podľa jeho názoru robili takú volebnú kampaň, aby ňou oslovili čo najširšie spektrum voličov. \"Vyzeralo to, že sa nám darí, výsledok je úplne opačný, \" uviedol. Pred druhým kolom sa ešte nevedel vyjadriť, ako ĽS-HZDS zvládne úlohu jazýčka na váhach.
Predseda Krajskej rady Smeru - sociálna demokracia v Prešove Stanislav Kubánek s médiami nekomunikoval. Ich nominant na predsedu PSK Peter Chudík síce postúpil do druhého kola, ale zisk deviatich poslaneckých kresiel zostáva ďaleko za očakávaniami, ktoré Kubánek v predvolebnej kampani verejnosti predostieral.
 

Vyberte región

mark